TOPlist
Doprava a platba

Doprava již od 65 Kč.

Zboží dodáváme do 3 dnů.

Můžete využít osobní odběr

DPD parcel shop logo      Uloženka.cz logo Česká pošta logo


Nejprodávanější

Tea Tree Oil

Potřebujete účinný antiseptický a antimykotický prostředek? Chcete se ale raději spolehnout na pomoc přírody než čistě umělých farmaceutických výrobků? Ať už vás trápí cokoliv, téměř až zázračným lékem by právě pro vás mohl být Tea Tree Oil. Nejde o žádnou převratnou novinku poslední doby, naopak je to prostředek důkladně prověřený dlouhou historií.

 

 

 

Co je Tea Tree Oil?

     Jedná se o olej získaný z listů stromu Melaleuca Alternifolia, neboli kajeputu střídavolistého. Lidově se mu ale říká jednoduše australský čajovník. Jak tento název napovídá, jedná se o rostlinu rostoucí výhradně v Austrálii, přesněji na severovýchodním pobřeží státu Nový jižní Wales. Tea Tree Oil je buď čirý nebo má jemně zlatou barvu a čerstvě kafrovou vůni. Jeho skvělé vlastnosti se využívají v medicíně i kosmetice. Na čistý olej se často objevují nežádoucí reakce, používá se proto jeho zředěná forma. Kvalitní výrobek Tea Tree oil obsahuje nejméně 35% koncentraci účinné látky terpenen-4-ol.

 

Vzhled listu Čajovníku Australského

Vzhled listu Čajovníku Australského

 

Legenda o čajovníku

     Stejně tak jako každá mocná síla, tak i magická síla Tea Tree oleje má svoji legendu. Tato legenda se již staletí váže k Bundjalungskému lidu, jedná se o kmeny žijící v severní části Austrálie.

     Legenda praví o neobyčejné mladé dívce z Bundjalungského lidu, princezně Eelemani. Život princezny nebyl radostný, zažila nešťastnou lásku a byla nucena opustit svého milence. Eelemani se vydala na dlouhou pouť skrze nekonečné buše kolem pobřeží Nového Jižního Walesu. Cesta byla pro Eelemani příliš dlouhá a neznámá. Princezně se zastesklo po rodině a chtěla se vrátit, ale ať chtěla sebevíce, tak cestu zpět už neznala. Eelemani oplývala jedním výjimečným darem, kterým se odlišovala od ostatních, dokázala promlouvat se Zemí, s bohy a přírodou kolem sebe. Byli to právě bohové, kteří se rozhodli, že dají princezně cenný dar, dali jí kouzelná semena.

     Princezna putovala lesy a semena sázela všude tam, kudy prošla. Semena padala přímo do vlhké lesní půdy a sotva dopadla na zem, tak začala klíčit. Z každého semene vyrostl hustý strom, který se tyčil ke slunci a svojí kůrou připomínal papír. Stromy rostly ze země a chránily každý princeznin krok, aby byla její cesta bezpečná.

     Během své poutě se jí podařilo najít cestu domů. Když dorazila ke svému lidu, obdarovala ho semeny vzácného čajovníku a naučila je, jak mají postupovat, aby jim byl také ochráncem. Od té doby chránil Bundjalungský lid strom, který dokázal vyléčit každou neduhu. Lidé se přestali bát nemocí, infekcí, poranění a stal se rovněž jejich strážcem, který je vždy ochraňoval.

 

První použití vzácného čajovníku

     Ačkoliv se legenda v každém kraji vypráví jinak, tak má vždy stejný konec. Bandjalungský lid se naučil používat čajovník ve všech podobách. Přírodní čistá esence je velmi silná a tak aboridžinci nejprve používali jen listy. Nebylo třeba je jakkoliv upravovat, na jakákoliv zranění byl přikládán list čajovníku. Když list uschl, tak byl sundán z poraněného místa a to bylo zázračně čisté a zdravé.

     Vnější nemoci a úrazy ovšem nebyly jedinou pohromou. Austrálie je zemí, kde žije nejvíce jedovatých zvířat a kde je i mnoho zákeřných nemocí. Lidé se z něj naučili vařit čaj, ten byl natolik silný, že ho nebylo potřeba ani pít. Pouhou inhalací lze léčit dýchací potíže, alergie a bolesti hlavy. S každým nádechem odplouvá zlá moc a nastává příjemná úleva. Po vypití uzdravoval zevnitř.

     Když do Austrálie poprvé dorazil James Cook, tak se nestačil divit, že přírodní národ, který žije pravěkým způsobem života, zná způsoby, jak vyléčit každou chorobu. Jelikož se jednalo o dobu rozkvětu, kdy se poznávalo mnoho cenných léčivých bylin, tak se čajovníku nedostalo takové pozornosti, jakou by si zasloužil.

     Ovšem pokročilé možnosti využití léčiv dokázaly využít čajovník i dalšími způsoby. Listy jsou účinné, ovšem přeprava je náročná, listy během ní zetlejí nebo uschnou, esence tak navždy vyprchají. Z čajovníkových listů se tak začaly vyrábět masti, prášky, které se sypaly do tablet, sirupy a také čisté esence. Díky správnému způsobu získávání oleje již bylo možné získat čistou esenci, která se stáčela.

 

Kde se vzal Tea Tree Oil?

     Původní obyvatelé Austrálie znali a využívali účinky australského čajovníku po celá staletí. Rozdrcené listy stromu přikládali na rány nebo bolavá místa a přispívali tak k jejich zhojení. S příchodem bílých osadníků se pak povědomí o jeho účincích rozšířilo i do Evropy. Nebylo to ale hned. První osadníci se dokonce tento nízký a nenápadný strom snažili vymýtit jako plevel, aby získali pastviny pro svůj dobytek. Až o několik desítek let později přišli na to, jaký potenciál v sobě skrývá. Teprve ve 20. letech 20. století se však začalo používat samotného oleje a ne surového materiálu, jako tomu bylo do té doby zvykem. Za tento objev se zasloužil Artur Penfold, který poprvé extrahoval čistý olej. Ještě během druhé světové války zažíval Tea Tree Oil velký rozmach, pak ale přišel pád z výslunní. S objeven antibiotik a mylnou špatnou pověstí přírodních produktů poptávka po něm prakticky vymizela. V 70. letech si ale lidé pomalu začali zase uvědomovat, že přírodní produkty jsou velmi cenné a Tea Tree Oil se opět stal oblíbeným a vyhledávaným pomocníkem.

 

Na co všechno se dá Tea Tree Oil použít?

     Jeho užití je velmi široké. Dezinfikuje a pomáhá hojit drobné ranky, škrábance, odřeniny i popáleniny. Účinně zklidní bolestivé místo po štípnutí hmyzem a zároveň funguje i jako repelent proti komárům a dalšímu otravnému hmyzu. Díky aplikaci Tea Tree oleje zabráníte také rozšíření infekce při vytahování přisátého klíštěte. Zklidní pokožku spálenou od sluníčka a uleví od svědění při různých kožních vyrážkách, má dobré účinky při mírnění projevů akné. Pomůže vám poradit si s plísní nohou, infekcí nehtového lůžka i bradavicemi. Vyřeší váš problém s lupy, napomůže při léčbě oparů, aftů či koutků. Je skvělou prevencí proti vším. Pokud máte potíže s krvácením dásní, paradentózou nebo záněty dásní, uleví vám potírat si postižená místa tímto olejíčkem. Zároveň při tom bojuje proti zápachu z úst. Kloktáním vody s pár kapkami oleje vám pomůže při nachlazení a kašli, při rýmě stačí natírat olej kolem nosních dírek. Zmírní také bolesti svalů, kloubů i hlavy a to buď přímým vmasírováním olejíčku do postižených míst nebo jeho přidáním do koupele. Tea tree Oil se užívá také při aromaterapii a na pročištění vzduchu v místnostech, což uleví astmatikům a alergikům. Vyzkoušet ho také můžete jako přírodní deodorant. A ženy jistě potěší jeho účinky v boji proti velmi nepříjemným vaginálním mykózám.

    Již dlouho se využívá účinků Tea Tree Oil i proti blechám u zvířat. Vetření trochy oleje přímo do srsti psů nebo jeho přidání do koupele blechy spolehlivě odradí. Tato metoda se používá také u koní nebo ovcí. Pozor ale u koček, tam testy tohoto užití končily v nejhorších případech až tragicky. Je to tím, že kočky si často olizují svou srst a Tea Tree Oil je při požití toxický.

 

Pěstování a výroba

     Kajeput střídavolistý, tak zní pravý název čajovníku. Po celém světě si ovšem získal název, který si nikdo nesplete “Tea Tree Oil“. Většina světových lékáren ho zná, natolik je to silný lék. Většina bylin je chemicky upravována, ředěna či míchána, ovšem pouze olej z čajovníku je nejsilnější v čisté formě.

     Jeho pěstování je ovšem velmi náročné, jelikož se pěstuje právě v Austrálii. Esence oleje jsou natolik silné, že stačí pouze slabé potření postiženého místa a olej léčí. Velký export ani možný není, nejde pouze o složité pěstování. K získání 5 litrů čajovníkového oleje, je zapotřebí 10 tun samotného čajovníku.

     Pokud si chcete doma vypěstovat vlastní Čajovník navštivte tento odkaz: Jak si doma vypěstovat vlastní kajeput střídavolistý

 

Schéma vodní destilace Tea Tree oleje

schéma výroby tea tree oleje parní destilací

 

Chemické složení

     TTO se skládá z uhlovodíků terpenů, hlavně monoterpeny, seskviterpeny a jejich přidružené alkoholy. Terpeny jsou těkavé, aromatické uhlovodíky a mohou být považovány za polymery isoprenu, který má vzorec C5H8. Hlavní chemické složky Tea Tree oleje jsou a-pinen, b-pinen, sabinen, myrcen, a-phellandren, a-terpinen, limonen, 1,8-cineol, y-terpinen , p-cymen, terpinolen, linalool, terpinen a a-terpineol. Jedná se o hustou koncentraci léčivých látek. Evropané však nezakusí nejčistší olej, je lehce upravován, aby splňoval rakouskou normu. Ta vyžaduje, aby olej obsahoval méně než 15% ceneolu a více než 30% terpinenu. Náš Tea Tree olej obsahuje 41,3% Terpinen-4-ol a 1,5% ceneolu, což ho řadí mezi oleje nejvyšší kvality.

 

Světový rozmach

     Ačkoliv byly účinky známé, tak dlouho nebyla ta správná doba pro jeho prodej, jelikož byl drahý a lidé měli málo peněz. Nechtělo se jim investovat takové peníze do látky, o které zhola nic nevědí. Ačkoliv byl světu dlouhá léta neznámým lékem, tak jeho rozmach nastal až po dlouhé době. Mezi obyvateli Austrálie se ovšem rozšířil rychle a tak ho používali nejen původní obyvatelé, ale i noví osadníci. Postupem času se stal nejen základním vybavením každé australské domácnosti, ale v době 2. Světové války byl dokonce povinnou výbavou australských vojáků. Nebylo lepšího léku na infekce, než právě oleje.

     Po válce byl svět v rozkvětu, ovšem trvalo dlouho, než nastala vhodná doba pro uvedení na trh. Ta pravá komercializace nastala až v 60. letech, kdy nové farmaceutické společnosti hledali jakýkoliv způsob, jak vydělat na svých produktech. Tea Tree Oil byl najednou hit, dříve ho svět téměř neznal a během 70. a 80. let se rozšířil do celého světa. Během následujících 20 let ho začala mít velká část domácností. Popularita ovšem nebrala konce, chemické přípravky jsou stále velmi odmítány, jelikož se nyní lékařská věda opět přiklání k homeopatii a přírodnímu léčení. 100% přírodní Tea Tree Oil je dnes již dostupný každému a to v mnoha provedeních,od mastí až po spreje nebo čisté esence. Jeho účinky jsou silné a hojení lze sledovat ve velmi krátkém čase. Dokonce i malá lahvička dokáže vydržet dlouhé roky a chránit tak rodiny, stejně tak jako kdysi pomáhala chránit Eelemani a její lid.

 

Je Tea Tree Oil bezpečný?

     Ano, je. Sice se jedná o toxickou látku, jak jsme si řekli, ale opravdu jedině při požití. Je tedy nutné dodržovat pravidlo, že se nesmí za žádných okolností užívat vnitřně, a není se čeho obávat. Samozřejmě je také nutné uložit ho na místě nepřístupném pro děti a domácí zvířata. Jinak ho smí používat lidé všech věkových kategorií, od malých dětí až po seniory. U některých lidí se může vyskytnout alergická kožní reakce při kontaktu Tea Tree oleje s kůží, ale jedná se o velmi malé procento případů. Ve srovnání se všemi pozitivy je toto riziko mizivé.

     Pokud při kontaktu s kůži se objeví červené skvrny, jde o alergickou reakci a Tea Tree olej přestaňtě bezprostředně používat.

 

Použití Tea Tree oleje v kosmetice

     Tea Tree se používá u mnoha přípravků v kosmetice. Od šampónů, přes nejrůznější krémy, až po zubní pasty, kde obsah čajovníkové silice skvěle desinfikuje dutinu ústní. Nejvíce se však tento olej využívá v krémech na problematickou pleť. TTO skvěle desinfikuje arkrózní pleť a napomáhá zrychlit hojení ranek po akné.

Více informací o použití naleznete v článku Kosmetika s obsahem Tea Tree Oil.

 

Upřesnění pojmenování Tea Tree

Snad ještě zbývá dodat, že bychom neměli zaměňovat olej z čajového stromu (tea tree oil) a čajový olej (tee oil). Zatímco olej z čajového stromu se vyrábí destilací z listů australské rostliny a slouží především jako voňavka a antiseptikum, čajový olej se získává lisováním semen jihoasijské rostliny čajovníku čínského (Camellia sinensis) a jedná se o nasládlý kořeněný olej, který se používá v potravinářství. V kosmetickém průmyslu se používají oba oleje. Bohužel, mnohdy jen pod označením „čajový olej“. V takovém případě, jak říkáme u nás na Moravě, babo raď.

 

Zdroj: Henley D, Lipson N, Korach K, Bloch C. Prepubertal Gynecomastia Linked to Lavender and Tea Tree Oils. New England Journal of Medicine, Feb. 1, 2007.

 

V přírodě prakticky nenajdete silnější antiseptikum. Jako u všeho jiného je ale i tady důležitá úroveň výsledného produktu. Dbejte proto při výběru na ověřenou kvalitu, aby jste získaly ty nejlepší možné účinky, jaké Vám Tea Tree Oil nabízí.

 

Ostatní pojmenování Tea Tree oleje:

  • Španělky: Aceite del Árbol de Té
  • Francouzky: Huile de Melaleuca, Huile de Théier, Huile de Théier Australien, Huile Essentielle de Théier
  • Švédsky: teträdoljan, tea tree olja, olja tea tree
  • Dánsky: tea tree olie, tetræsolie
  • Holandsky:  tea tree olie, theeboomolie, olie van de theeboom
  • Chorvatsky: ulje čajevca, Tea stablo ulje, čaj stablo ulje
  • Italsky: olio di tea tree, olio dell'albero del tè
  • Maďarsky: teafaolaj, teafa olajat
  • Německy: Teebaumöl
  • Rusky: масло чайного дерева
  • Polsky: olejek z drzewa herbacianego
  • Řecky: Το πετρέλαιο δέντρων τσαγιού
  • Turecky: çay ağacı yağı
  • Ostatní  známé názvy: Melaleuca alternifolia, Melaleuca Oil, Oil of Melaleuca, Oleum Melaleucae, Tea Tree Essential Oil

 

Více článků o Tea Tree Oleji

 

Odkazy na externí zdroje

 

Vybrané produkty obsahující olej z Čajovníku Australského

Tea Tree Oil 55 ml - nejlevnější

Akční cena: 379 Kč / 55 ml

 

comments powered by Disqus

(Aktualizováno: 8. února. 2017)